— Waar sta ik voor

Mijn leidraad

Het doel van de dressuur wordt omschreven in het FEI reglement art 401(FEI Dressage Rules).

Een leidraad om dit doel te bereiken is het ‘Duits dressuurscala’. Een universeel opleidingssysteem waarin beschreven wordt dat de opleiding van een paard zich voltrekt in drie fasen, die onderverdeeld kunnen worden in zes kleinere stappen. Geen enkel punt staat op zich, maar ze beïnvloeden elkaar en zijn van elkaar afhankelijk.

Zie ook ‘dressuur’ wikipedia.

Wat wil ik doorgeven

  • Ik haal dit opleidingssysteem aan omdat dit tot op vandaag nog altijd succesvol gebruikt wordt als leidraad in de opleiding van een paard. En ik vind het belangrijk dat ruiters deze grote leidraad begrijpen en het kunnen toepassen. Ik licht dit systeem toe tijdens mijn lessen, en bouw de oefeningen op in elke fase van de training om het paard steeds verder te gymnastiseren.
  • Het paard moet zich kunnen ontwikkelen, trainen als een atleet. Naast een opleidingssysteem heeft de ruiter hiervoor ook inzicht nodig in trainingsprincipes, trainingsmethodiek, in de anatomie en de biomechanica van het paard. Ook hier wil ik mijn kennis delen.
  • Zeker zo belangrijk vind ik dat ruiters leren rijden met gevoel. Dat ruiter en paard in harmonie zijn en een éénheid vormen, ook in beweging.
  • Tenslotte wil ik beklemtonen dat een ruiter ook aan zichzelf werkt. Om een goede onafhankelijke zit te krijgen is veel rijden belangrijk, maar ook bijkomende fysieke oefeningen kunnen nuttig zijn, om lenigheid en stabiliteit te verzoenen in een mooie houding.
 

Deze vier assen (opleidingssysteem, trainingsmethodiek, rijden met gevoel en persoonlijke ontwikkeling) zal ik blijven nastreven in mijn lessen. Door mijn reeds jarenlange ervaring als trainer besef ik dat deze taak nooit voltooid is. Dat dit traject in kleine stapjes wordt afgelegd en daarom (tussentijdse) doelen belangrijk zijn. Als coach zal ik de ruiter in dit traject begeleiden en mee helpen de doelen te bepalen.

 
 

Dressuur

 

Individuele training en begeleiding

- Dressuur

Wil je jezelf verbeteren als ruiter, heb je hulp nodig bij de opleiding van je paard, zoek je een trainer die je bijstaat je wedstrijdambities waar te maken?

Graag help ik je verder

De trainingen gaan in hoofdzaak door
bij mij thuis in mijn eigen accommodatie

 
 

Stages

- Dressuur

Kortlopende stages dompelen ruiter en paard onder in een uniek programma waar drie luiken uitgebreid aan bod komen: dressuur, paard en ruiter. Deze stages kunnen richtinggevend zijn voor het traject in de opleiding van het paard, kunnen deel uitmaken van een intensieve voorbereiding op wedstrijden, of kunnen een herbronning betekenen voor de ruiter en de aanpak om de ambities waar te maken.
Stalling van paard kan in mijn accommodatie. Overnachtingsmogelijkheden in de onmiddellijke nabijheid.

Contacteer me voor meer info

Begeleiding van groepen

- Dressuur

Op vraag kan ik een reeks van lessen op verplaatsing geven aan kleinere groepen, bijvoorbeeld in clubverband.

Vraag gerust

Clinics & voordrachten

- Dressuur

Zonder doen, oefenen, herhalen, doorzetten,… word je niet beter, maar door een grotere kennis en theoretische bagage ga je misschien wel ‘slimmer’ trainen, efficiënter, gerichter,… In een praktijkles is er meestal weinig ruimte om dieper in te gaan op deze achterliggende informatie. Ben je geïnteresseerd in een clinic of voordracht omtrent een bepaald thema mag je me hierover contacteren.

Aarzel niet, contacteer me
 

Coaching op maat

De ruiter: volledig één met het paard

 

Lichamelijke fitheid van de ruiter

- Coaching op maat

Een ruiter mag het paard niet storen in zijn bewegingen en moet fijne, gedoseerde en getimede hulpen kunnen geven ! Ik word ontroerd door een beeld dat paard en ruiter volledig in harmonie zijn met elkaar : het paard doet ogenschijnlijk alles vanzelf en de ruiter is volledig één met het paard en je ziet hem nauwelijks iets doen.

Om deze harmonie te bereiken moeten balans, rompstabiliteit, lenigheid en coördinatie optimaal ontwikkeld zijn bij de ruiter. Dit wordt verkregen door veel te rijden. Daarnaast kunnen bijkomende fysieke oefeningen interessant zijn.

Graag help ik je verder


 

Mentale conditie van de ruiter

- Coaching op maat

Het is een lange weg om een paard op te leiden met vele uitdagingen. Je moet je kunnen focussen, je moet doelen kunnen stellen op korte en lange termijn. Je moet geduld en discipline hebben en beschikken over een groot doorzettingsvermogen.

Om je op dit vlak beter te kunnen begeleiden, heb ik een opleiding ‘oplossingsgericht coachen’ gevolgd.

Graag help ik je verder
 

Het paard als atleet

 
 

In de paardensport is het paard de grootste atleet. Door middel van algemene en specifieke oefenvormen kunnen zijn uithouding, kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en evenwicht verbeterd worden.

 

Er zijn talrijke oefeningen die we met ons paard kunnen doen:

  • gymnastische oefeningen in de rijbaan zoals circels, overgangen, zijgangen, contragalop, éénvoudige galopwissels, vliegende galopwissels,…
  • cavalettiwerk
  • longeren
  • training op een galoppeerbaan
  • buitenrit
  • werk aan de hand

Dankzij deze mogelijkheden brengen we variatie in de training, wat goed is om overbelasting te vermijden en het paard mentaal fit te houden.

In dit kader bied ikzelf ook cavaletti trainingen aan. Cavaletti-training mobiliseert de rug van het paard en versterkt de kernspieren. Het is tevens goed om de coördinatie en de oplettendheid van het paard te verbeteren en het vergroot eveneens de vaardigheid van de ruiter.

Trainen met een hartslagmeter bij het paard: Trainen met een hartslagmeter bij het paard geeft de ruiter een betere indicatie van de intensiteit van de training. Ik heb een hartslagmeter ter beschikking en gebruik dit om de ruiter attent te maken op de intensiteit van de oefeningen en de mate waarin deze bijdragen aan de conditieopbouw van het paard.

Neem gerust contact met me op indien je meer informatie wenst?

IK LEER JOU GRAAG KENNEN